Welke functies bieden de verschillende monitoringoplossingen?
De functies genoemd onder “standaarden en technische functies” beschrijven of een monitoringoplossing voldoet aan de kwaliteitsnormen Monitoring Norm en de Stroomversnelling API en hoe goed hij aansluit op bestaande IT-systemen. Dit zegt veel over de kwaliteit van de gebruikte hardware en software.
Er zit steeds meer techniek in de woningen die invloed heeft op het wooncomfort en de energielasten. Daarom is het belangrijk om te weten of de installaties naar behoren functioneren. Monitoring kan hierbij helpen, door inzicht te geven aan de woningcorporatie over de status en prestaties van de installaties. Storingen en fouten worden gesignaleerd, zodat deze tijdig verholpen kunnen worden. Hiermee worden klachten voorkomen en het wooncomfort van bewoners verbeterd.
Als er een prestatiegarantie is afgesproken, vormt monitoringdata ook de bewijslast waarmee wordt aangetoond dat prestaties worden gehaald.
Een laagdrempelige toepassing van monitoring is bewoners inzicht geven in hun energiegebruik. Op basis van data wordt middels een app of display inzicht geboden in het energieverbruik van de woning en de rol van gedrag van de bewoners zelf.
Het doel is om bewoners bewuste keuzes te laten maken wat betreft hun energieverbruik: ze komen niet voor verrassingen te staan bij de eindafrekening en het geboden inzicht kan actief bijdragen aan een lager energiegebruik. Omdat dit vaak een technisch verhaal is, dat uitleg nodig heeft, kan energiecoaching worden ingezet. De coach kijkt mee met de bewoner en adviseert hoe energie bespaard kan worden.
Op de woningmarkt worden continu nieuwe, innovatieve technieken en concepten geïntroduceerd. Als corporatie wil je het meest geschikte aanbod kunnen kiezen dat past bij je doelstellingen en bij je portefeuille. Vaak blijkt in de praktijk pas hoe goed een bepaald concept of technologie presteert. Benchmarking op basis van monitoringdata helpt om inzicht te krijgen in de prestaties van een concept. Vervolgens kan een gefundeerde keuze worden gemaakt voor toepassing of opschaling van een bepaald aanbod.
Monitoringdata wordt steeds vaker gebruikt voor beheer en onderhoud. In het meest simpele geval kan op deze manier op afstand worden bepaald of een installatie in storing staat. In geavanceerdere gevallen kan op basis van monitoringdata een storingsanalyse worden uitgevoerd en kunnen de instellingen van installaties op afstand worden aangepast.
De EPV ofwel Energieprestatievergoeding is een wettelijke regeling waarbij huurders een maandelijkse vergoeding gevraagd mag worden voor een gegarandeerde energieprestatie. De verhuurder moet vervolgens jaarlijks een rapportage aan de huurder sturen om aan te tonen dat de beloofde prestaties ook daadwerkelijk geleverd zijn. Hiervoor is monitoringdata nodig.
De hier beschreven functies en de definiëring van die functies zijn tot stand gekomen middels een werkgroep met daarin deelnemers van woningcorporaties, bouwbedrijven en monitoringleveranciers. Of ergens “ja”, “nee” of “optie” staat is op aangeven van de monitoringleverancier. De Wegwijzer kent een eenvoudig verificatieproces van deze zelfrapportage, namelijk de monitoringleverancier geeft een demo van de beschreven oplossing.
Monitoringoplossingen kennen vaak verschillende portals: één voor de huurder/bewoner en één voor de verhuurder/beheerder. Sommige functies zullen beschikbaar zijn in het ene portal, andere functies in het andere portal en soms zijn functies beschikbaar in beide portals. In het overzicht hierboven is daarin geen onderscheid gemaakt.